fredag 8 april 2011

Skola mot diktaturen

Just nu arbetar journalistettorna med konflikter i världen och snart drar tvåorna igång med liknande arbete. Fokus ligger på situationen och utvecklingen i Libyen. Det finns många perspektiv att lägga på konflikten och hur möjliga lösningar ser ut. Det är något oklart vad rebellerna står för och de inbördes konflikter som skapat motsättningar inom landet under historien placera situationen i ett annat ljus. Därför är det viktigt att reda ut bakgrunden till konflikten. Se artikel ur tidningen Fokus.

Det går också att ifrågasätta varför FN engagerar sig militärt i Libyen, men inte i Elfenbenskusten, vilket behandlas i SR P1:s program Konflikt.

Frihetskampen i Egypten och många andra arabländer har visat sig ha en intressant koppling till den fredliga kampen för att avsätta Slobodan Milosevic i Serbien för mer än tio år sedan. Srdja Popovic, som grundade motståndsrörelsen Optor, har lockat revolutionärer från hela världen för att lära sig hur man störtar en diktator på fredlig väg. Man inspireras av framgångsrika icke-våldskämpar som likt Nelson Mandela och Mahatma Ghandi. Tyvärr har det inte gått lika bra att gå den fredliga vägen i Libyen.

Inga kommentarer: