tisdag 26 april 2011

Påskön och jordens undergång

Påsköns civilisation gick under för 400 år sedan. Kanske kan man säga att omständigheterna är aktuella för oss och vårt levnadssätt, för vår framtid?

Det var många faktorer som samspelade och sammanfattningsvis handlade orsakerna till undergången om bristen på resurser. Det blev ont om föda och färskvatten för öns invånare. Anledningarna till detta var många. DNA från benrester visar att ön koloniserades från polynesien och de människor som spred denna kultur förde med sig bl.a. grisar. I övrigt levde man på fiske och i viss mån odling. Denna gång hade man av någon anledning tydligen inte med sig grisar. Däremot förde man med sig råttor, som faktiskt bidrar till katastrofen. Ön var då bevuxen av en nu utdöd jättepalm. Av träden fick man kokosnötter samt virke för båtar och för uppförandet av de gigantiska statyerna som ön är känd för. Råttorna åt tyvärr upp nötter och frön, vilket hindrade nya träd från att växa. Eftersom ön inte är omgiven av korallrev fick invånarna bege sig en bra bit ut till havs för att fiska. När det blev ont om träd blev detta allt svårare eftersom virke till båtarna saknades. När träden försvann började marken erodera och vattnet att avdunsta. Det blev svårt att odla jorden och att hitta dricksvatten.

Folket, som var indelat i olika klaner, började slåss med varandra i kamp om resurserna. Det gick så långt att de fick gömma sig i grottor och kannibalism förekom. Se mer om detta i den intressanta dokumentären Påsköns undre värld.

Nu ska jag kanske inte dra för stora växlar på detta, men det historiska exempel kan vara nyttiga lärdomar när vi faktiskt står inför liknande problem, om än i större skala och med många stater inblandade i en internationell kamp om resurserna.

Enligt beräkningar kommer oljan förmodligen ta slut cirka år 2050 och vad händer då? Produktion och transporter av t.ex. livsmedel är utvecklade med oljan som bas för olika drivmedel. Vårt välstånd bygger på oljans enorma energiinnehåll. Vi har inte slavar - vi har olja. Tillgång till rent vatten är ett problem i stora delar av världen och vårt levnadssätt gör det tyvärr inte enklare att finna rent vatten. Jakten på jordens outnyttjade naturtillgångar är i full gång och Kina har tagit för sig på den afrikanska kontinenten.

Nu menar jag inte att framtiden måste se ut som i filmerna The Road, Mad Max eller Waterworld, men det är viktigt att verkligen ta problemen på allvar. Hur hittar vi lösningar på kampen om resurserna? Ja, svaret på det färgas naturligtvis på olika sätt beroende på vilket perspektiv man anlägger, men långsiktigt samarbete är centralt.

Nu får jag låta denna dag ha sin gång och ta slut med förhoppningen att vår värld inte tar slut i undergång.

God natt!

Inga kommentarer: