tisdag 26 maj 2009

Israel-Palestina-konflikten

Just nu arbetar journalisteleverna i Samhällskunskap med att analysera Israel-Palestinakonflikten, en komplex och seglivad konflikt med bland annat etniska och kulturella dimensioner. Det finns omfattande rapportering kring ämnet i många olika medier. Jag presenterar här ett axplock av mediers och andra organisationers samlingsplatser för nyhetsförmedling, analyser och kommentarer kring konflikten:

Sveriges Radio/SVT
SRP1:s program Konflikt sände i början av maj ett program om det krympande Palestina (bl.a. om bosättningarna), som man kan lyssna på i efterhand på webben. Konflikt har även sänt program efter kriget i Gaza. Programmet har även behandlat hur de israeliska araberna ser på konflikten samt om mediernas bild av konflikten.

Även SVT har en speciell sida med bakgrundsinformation kring konflikterna i Mellanöstern.

Säkerhetspolitik och Globalis
Säkerhetspolitik.se (skapad av Myndigheten för samhällsskydd i samarbete med Försvarsmakten, Pliktverket och Folk och försvar) behandlar på temasidan om världens konflikter även Israel-Palestinakonflikten med historik och fördjupning som är uppdaterad i november 2008. FN:s sida Globalis har också information om konflikten.

Dagens Nyheter
DN har en temasida om konflikten med bakgrund, analys och nyheter kring konflikten.

Det finns naturligtvis mängder av ytterligare rapportering om ämnet, men detta kanske kan vara till hjälp i sökandet efter användbar information.

SVT har efter Gazakriget i vintras sänt ett antal dokumentärer som knyter an till konflikten (Existens, Dokument Utifrån, Kobra m.m.). En av filmerna, som vi tittade på idag, heter "Gaza-Sderot" och handlar om livet i två samhällen - ett filmteam följer vardagen i palestinska Gaza och ett annat team gör samma sak i Israeliska Sderot. Filmen spelades in innan Gazakriget.

För bara några dagar sedan anföll på nytt Israeliskt flyg Gaza efter att just Sderot hade attackerats av raketer. Det får en att börja fundera kring hur personerna som vi mötte i filmen har klarat sig och hur deras liv ser ut nu.

Konflikten lever vidare med förnyad glöd. Samtidigt har USA:s president Barack Obama träffat Israels premiärminister för få till stånd en avveckling av bosättningarna på västbanken och för att få igång fredsprocessen.

Inga kommentarer: