onsdag 22 april 2009

Hur får man bra idéer?

Varför dyker bra idéer upp i drömmar eller när man är ute och springer eller står och duschar? Är idéer något som genier får som en blixt från klarblå himmel, som ett slags övernaturligt fenomen? Kanske är verkligheten lite mindre dramatisk än så.

En fråga som ofta dyker upp under alla former av kreativt arbete är "hur får man bra idéer?". Även när det gäller journalistik blir frågan aktuell för att skapa intressanta och spännande reportage om världen vi lever i.

Här är några förslag på svar till hur vi får bra idéer:

  • "Man får inte idéer, man skaffar sig idéer". Det skriver Ingemar Unge i boken "Skriva kåseri". Han menar att de idéer som dyker upp är frukten av mångårig mental träning och ett öppet sinne som ser möjligheter. Det handlar om att "se det som syns, inse möjligheten, att upptäcka det man ser." I jakten på nya saker att skriva om krävs det av en journalist att fundera några extra varv kring det som pågår i vår värld. Det handlar med andra ord om att vara på hugget tankemässigt.

  • Stjäl idén utanför din grupp. Sociologen Raynold S. Burt anser att goda idéer som dyker upp kommer från någon annan som inte förstått hur han/hon ska använda den. Personer som rör sig i många olika sociala nätverk löper större "risk" att komma på bra idéer, eftersom de då träffar personer som inte tänker och resonerar likadant. De som umgås i samma grupper träffar folk som tänker och gör på samma sätt. Homogenitet dödar kreativitet, menar Burt. (Se artikel i The New York Times: Where to Get a Good Idea: Steal It Outside your Gruop)

  • Hjärnan arbetar hela tiden, även när du sover, vilket kan förklara att idéer verkar dyka upp ur ingenstans när du gör något annat, tränar, diskar, duschar eller drömmer. Dessa idéer är dock en frukt av din hjärnas arbete - d.v.s. det du har upplevt och tänkt på.

  • Lägga dig ner! Enligt forskaren Dr Darren Lipnicki blir du betydligt bättre på att lösa problem när du ligger ner. Se artikel från ABC Science.
Med andra ord, om du vill skaffa bra idéer: ha ett öppet sinne för omvärlden och träffa folk i olika grupper och miljöer!

Det låter ju enkelt eller hur? Det är i alla fall en aktiv form av idéskapande. Alternativet är att sitta stilla och vänta på att idén ska komma flygandes och att du "hokus-pokus" blir serverad en rykande färsk idé.

Ja, det är bara att testa själva och se vad som händer.



Happy hunting!
/Martin

Inga kommentarer: