torsdag 2 december 2010

Gästföreläsare: Caroline Wickmark från Lokaltidningen



Idag fick vi besök av lokalredaktören Caroline Wickmark från Lokaltidningen Halmstad, en av danska Politikens många lokala veckomagasin i gratisformat.

Hon berättare om livet som ensam reporter på redaktionen och mångsidigheten i arbetet - att hantera seriösa frågor parallellt med nöjesmaterial och lättsammare grejer. Eleverna fick många bra tips kring hur man hittar idéer till artiklar och teman. Nyckeln till det hela är att utgå från sitt eget intresse, men även fundera över vad folk vill läsa om - fånga upp "snackisarna".



En svårighet i arbetet kan vara att växla mellan det allvarliga och det lättsamma, men enligt min bedömning klarar Caroline det galant.

- Man känner sig lite schizofren ibland och man vill ju framstå som seriös, så det är en balansgång, skrattar hon.

Eftersom Lokaltidningen inte kan konkurrera i nyhetsjakten med den lokala dagstidningen Hallandsposten gäller det att hitta andra vinklar och göra sakerna intressanta på ett lite mer tidlöst sätt. Den journalistiska bilden är av enorm vikt för att gör en bra tidning.



- Man måste tänka på bilden hela vägen, det funkar inte att fundera på bilderna när texten är färdig. Bildtänkandet måste vara med från början - vilka är mina bildreportage till detta numret? säger Caroline.

Dagens besök var en utmärkt energikick inför klassens deltagande i tävlingen Lilla Journalistpriset. Med demokratiska metoder kom vi fram till klassen deltar som webbtidning. Nu återstår att bestämma ett namn och diskutera fram organisationen för redaktionen.

/Martin

Inga kommentarer: