onsdag 18 november 2009

Världens ängsligaste land

Det har gått bort ett antal onsdagar i rad på grund av resa till Göteborg och idrottsdag men idag var det åter dags för Samhällskunskap B och en ny uppgift: "Ur ett annat perspektiv", där syftet är att skildra det svenska samhället ur just ett annat perspektiv, bl.a. genom att intervjua personer som ser samhället ur andra synvinklar än normalt (vad som nu är normalt....det är ju en ständigt debatterad och svårdefinierad fråga som kan vara värd att inlemma i analysen av samhället).

Fredrik Lindströms diskussionsprogramserie "Världens modernaste land" fungerar bra som inspiration. Han menar att svenskar på en och samma gång är väldigt moderna (föränderliga) och väldigt självständiga - på det sättet är vi svenskar ganska extrema. På något sätt kanske vår ständiga jakt efter det moderna, det senaste, är ett uttryck för en ängslighet och osäkerhet - vi vill vara rätt och ha bra koll. Självständigheten kan även gå att koppla till en ensamhet och en distans till släkt och familj.

Det är lite motsägelsefullt ibland... hög grad av självständighet, modernitet och samtidigt en väldigt hög tilltro till staten och krav på statligt ansvar vid problem. Men samtidigt är människan just en komplex och motsägelsefull varelse.

Svensk
Det är rätt träffande att de egenskaper som får positiv karaktär med ordet svensk framför kan placera i lagar och regler, teknik: t.ex. svensk lagstiftning, svensk standard, svensk livsmedelshygien.

Osvensk
Däremot sådant som gäller människor, kultur och livsstil blir negativt laddat tillsammans med ordet svensk, varför vi vänder på det: osvensk stämning, osvensk känsla, osvensk spontanitet.

Nya uppgifter Txt A och Sv C
Även i Textkommunikation A och Svenska C var det dags för nya uppgifter. I Txt A ska eleverna göra ett större personporträtt och i Sv C blir det fokus på Retorik och talekonst. Imorgon blir det även byte av redaktionschefer och ett nytt gäng som styr redaktionen under tre veckor.

Tack för mig.

/Martin

Här följer lite tips på bra webbsidor kring retorik:

http://www.sprakhjalpen.fi/

http://www.retoriksallskapet.se/Kandatal.htm

http://www.retorik.com/

Inga kommentarer: