torsdag 5 november 2009

Journalistresa till Sveriges framsida




I onsdags gästade LBS journalistklass ett riktigt novemberkallt Göteborg och besökte Tv4, GT och Journalisthögskolan JMG. Mötet med folket på plats gav en bra inblick i tillvaron som reporter och vägen till ett arbete i branschen.

Första stoppet på resan var Kungstorget och TV4 Göteborg, där vi fick träffa videoreportern Amanda Termén, som arbetar för riks-TV4 med inriktning mot ekonominyheter. Som den härliga och sprudlande person hon är gav hon journalisteleverna en inspirerande och personlig bild av yrket.

En svårighet att hantera i arbetet som Amanda demonstrerade är att skapa avslappnad stämning inför en intervju och småprata lugnande med kritiska ekonomigubbar samtidigt som man riggar krångliga/trasiga kamerastativ och förbereder tekniken.

Hon beskriver sin väg till sitt jobb som journalist idag som "en lång rad av bananskal", där hon halkat in på olika vägar. Man skulle också kunna beskriva det som att hon har varit öppen för de tillfällen som passerat förbi och tagit möjligheterna i flykten. Efter Journalisthögskolan och utbytesstudier i Danmark och Holland arbetade hon ett tag som ekonomireporter på GP. Sedan åkte hon till USA ett år med ett stipendium för att fördjupa sig i vetenskapsjournalistik innan hon hamnade på TV4 som reporter.

Några elever reagerade över att alla på redaktionen var så unga, vilket Amanda kommenterade skämtsamt:

- Ja, det är ju ganska stressigt att arbeta som videoreporter så därför orkar inte alla så länge....då hamnar man istället på grannen GT.

En annan fråga som diskuterades var om man måste vara snygg för att få jobb på TV. Amanda menar att man inte måste det, men att man får vara beredd på att bli hårt stajlad av kanalen om man ska synas i rutan.

Eleverna fick se bra exempel på kreativ och verklighetsnära ekonomijournalistik och bjöds på användbara tips inför idékläckandet:

- Man gör inte mästerverk varje dag. Ett sätt att hitta bra idéer är att fråga andra reportrar hur de hade valt att skildra samma grej. På det sättet kan man hjälpa varandra på en redaktion, säger Amanda Termén.

GT har sin redaktion i samma byggnad som Tv4 Göteborg. Efter att ha ätit lunch och gått en sväng på stan var det dags att återvända till Kungstorget och träffa GT:s chefredaktör Lars Näslund, som lustigt nog liksom Amanda Termén kommer från Örnsköldsvik.

Han har ingen journalistutbildning utan började jobba som reporter redan under gymnasiet på Örnsköldsviks Allehanda och därefter på Expressen.

På GT berättade Lars Näslund om GT:s journalistiska tänkande och profil och det blev lite diskussion kring om det är någon skillnad på GT och Expressen egentligen. Vi gjorde en konkret undersökning av dagens upplagor och märkte att mycket material var gemensamt, men det fanns även stora skillnader i innehållet eftersom GT vill vara en mer lokal västsvensk tidning.

Ungefär vid Linnéplatsen ligger Journalisthögskolan JMG, där vi mötte studievägledaren Bengt Carlsson (f.d. studierektor). Han gav en heltäckande beskrivning av utbildningen och möjligheterna efter den att komma ut i arbete som journalist. Självklart passade han på att göra god reklam för Journalisthögskolan som den bästa i Sverige:

- Jag säger som skåning: Jag står inte här och skryter, jag bara säger som det är! Men vi har en väldigt hög andel av våra journaliststudenter som fem år efter examen arbetar som journalister. Vår utbildning smäller högre än de andra i landet just nu, säger Bengt Carlsson.

Men han sticker inte under stol med att branschen är tuff och att det är hård konkurrens. Samtidigt anser han att framtiden ser relativt ljus ut. Dels beror det på att många 40-talister kommer att gå i pension och förhoppningsvis kommer det att bli lediga tjänster. Dels beror det på att mängden journalistik ökar:

- Även om många tidningar minskar upplaga och redaktioner bantar sina redaktioner så växer den totala mängden producerad journalistik i olika medier: tidningar, radio, tv, webben. Eftersom allt fler redaktioner köper in mer material utifrån är det många som bildar egna radio- eller tv-produktionsbolag, frilansbyråer och helt enkelt samarbetar, säger Bengt Carlsson.

Vi fick även en rundvandring i skolans lokaler och se redaktionssalarna samt Tv- och radioredaktionerna. Efteråt var det ett flertal elever som kände sig inspirerade och faktiskt ville börja på JMG.

Efter en svettig promenad i rask takt mot centralstationen återfanns alla i journalistklassen välbehållna vid femtiden på rätt tåg och med destination Halmstad.

Tack alla för en riktigt trevlig dag i Göteborg!

OBS! Ta en titt på Therese Sivertsviks blogg (MPH07), där hon bloggat om studieresan. Där finns även bilder från besöken.

Detta inlägg kommer att kompletteras med bilder inom kort....just nu (18:22) drar min utsvultna ettåriga dotter mig i armen och skriker ursinnigt, så det är bara att lyda som småbarnsförälder...

/Martin

2 kommentarer:

Anonym sa...

ja det är ju bäst att du matar dina barn ;)

Martin Knutsson sa...

Välplanerad studieresa! Skulle vara intressant att ta del av vad som sades om tidningsettornas utformning med avseende på ökat förtroendekapital som jag genom bildspelet lyckades snappa upp att ni pratat om.