Det har gått bort ett antal onsdagar i rad på grund av resa till Göteborg och idrottsdag men idag var det åter dags för Samhällskunskap B och en ny uppgift: "Ur ett annat perspektiv", där syftet är att skildra det svenska samhället ur just ett annat perspektiv, bl.a. genom att intervjua personer som ser samhället ur andra synvinklar än normalt (vad som nu är normalt....det är ju en ständigt debatterad och svårdefinierad fråga som kan vara värd att inlemma i analysen av samhället).
Fredrik Lindströms diskussionsprogramserie "Världens modernaste land" fungerar bra som inspiration. Han menar att svenskar på en och samma gång är väldigt moderna (föränderliga) och väldigt självständiga - på det sättet är vi svenskar ganska extrema. På något sätt kanske vår ständiga jakt efter det moderna, det senaste, är ett uttryck för en ängslighet och osäkerhet - vi vill vara rätt och ha bra koll. Självständigheten kan även gå att koppla till en ensamhet och en distans till släkt och familj.
Det är lite motsägelsefullt ibland... hög grad av självständighet, modernitet och samtidigt en väldigt hög tilltro till staten och krav på statligt ansvar vid problem. Men samtidigt är människan just en komplex och motsägelsefull varelse.
Svensk
Det är rätt träffande att de egenskaper som får positiv karaktär med ordet svensk framför kan placera i lagar och regler, teknik: t.ex. svensk lagstiftning, svensk standard, svensk livsmedelshygien.
Osvensk
Däremot sådant som gäller människor, kultur och livsstil blir negativt laddat tillsammans med ordet svensk, varför vi vänder på det: osvensk stämning, osvensk känsla, osvensk spontanitet.
Nya uppgifter Txt A och Sv C
Även i Textkommunikation A och Svenska C var det dags för nya uppgifter. I Txt A ska eleverna göra ett större personporträtt och i Sv C blir det fokus på Retorik och talekonst. Imorgon blir det även byte av redaktionschefer och ett nytt gäng som styr redaktionen under tre veckor.
Tack för mig.
/Martin
Här följer lite tips på bra webbsidor kring retorik:
http://www.sprakhjalpen.fi/
http://www.retoriksallskapet.se/Kandatal.htm
http://www.retorik.com/
onsdag 18 november 2009
fredag 13 november 2009
Demos första "nummer"!
Nu är Demos första "nummer" klart - fyllt av roliga och intressanta texter från journalistprofilens duktiga elever! Webbtidningen kommer att fyllas på med fler texter inom kort - recensioner, nyheter, krönikor och reportage.
Tipsa redaktionen om intressanta saker, personer och kul händelser:
redaktionen@demosfolket.se
Bra jobbat nu i veckan allihopa och trevlig helg!
/Martin
torsdag 5 november 2009
Journalistresa till Sveriges framsida
I onsdags gästade LBS journalistklass ett riktigt novemberkallt Göteborg och besökte Tv4, GT och Journalisthögskolan JMG. Mötet med folket på plats gav en bra inblick i tillvaron som reporter och vägen till ett arbete i branschen.
Första stoppet på resan var Kungstorget och TV4 Göteborg, där vi fick träffa videoreportern Amanda Termén, som arbetar för riks-TV4 med inriktning mot ekonominyheter. Som den härliga och sprudlande person hon är gav hon journalisteleverna en inspirerande och personlig bild av yrket.
En svårighet att hantera i arbetet som Amanda demonstrerade är att skapa avslappnad stämning inför en intervju och småprata lugnande med kritiska ekonomigubbar samtidigt som man riggar krångliga/trasiga kamerastativ och förbereder tekniken.
Hon beskriver sin väg till sitt jobb som journalist idag som "en lång rad av bananskal", där hon halkat in på olika vägar. Man skulle också kunna beskriva det som att hon har varit öppen för de tillfällen som passerat förbi och tagit möjligheterna i flykten. Efter Journalisthögskolan och utbytesstudier i Danmark och Holland arbetade hon ett tag som ekonomireporter på GP. Sedan åkte hon till USA ett år med ett stipendium för att fördjupa sig i vetenskapsjournalistik innan hon hamnade på TV4 som reporter.
Några elever reagerade över att alla på redaktionen var så unga, vilket Amanda kommenterade skämtsamt:
- Ja, det är ju ganska stressigt att arbeta som videoreporter så därför orkar inte alla så länge....då hamnar man istället på grannen GT.
En annan fråga som diskuterades var om man måste vara snygg för att få jobb på TV. Amanda menar att man inte måste det, men att man får vara beredd på att bli hårt stajlad av kanalen om man ska synas i rutan.
Eleverna fick se bra exempel på kreativ och verklighetsnära ekonomijournalistik och bjöds på användbara tips inför idékläckandet:
- Man gör inte mästerverk varje dag. Ett sätt att hitta bra idéer är att fråga andra reportrar hur de hade valt att skildra samma grej. På det sättet kan man hjälpa varandra på en redaktion, säger Amanda Termén.
GT har sin redaktion i samma byggnad som Tv4 Göteborg. Efter att ha ätit lunch och gått en sväng på stan var det dags att återvända till Kungstorget och träffa GT:s chefredaktör Lars Näslund, som lustigt nog liksom Amanda Termén kommer från Örnsköldsvik.
Han har ingen journalistutbildning utan började jobba som reporter redan under gymnasiet på Örnsköldsviks Allehanda och därefter på Expressen.
På GT berättade Lars Näslund om GT:s journalistiska tänkande och profil och det blev lite diskussion kring om det är någon skillnad på GT och Expressen egentligen. Vi gjorde en konkret undersökning av dagens upplagor och märkte att mycket material var gemensamt, men det fanns även stora skillnader i innehållet eftersom GT vill vara en mer lokal västsvensk tidning.
Ungefär vid Linnéplatsen ligger Journalisthögskolan JMG, där vi mötte studievägledaren Bengt Carlsson (f.d. studierektor). Han gav en heltäckande beskrivning av utbildningen och möjligheterna efter den att komma ut i arbete som journalist. Självklart passade han på att göra god reklam för Journalisthögskolan som den bästa i Sverige:
- Jag säger som skåning: Jag står inte här och skryter, jag bara säger som det är! Men vi har en väldigt hög andel av våra journaliststudenter som fem år efter examen arbetar som journalister. Vår utbildning smäller högre än de andra i landet just nu, säger Bengt Carlsson.
Men han sticker inte under stol med att branschen är tuff och att det är hård konkurrens. Samtidigt anser han att framtiden ser relativt ljus ut. Dels beror det på att många 40-talister kommer att gå i pension och förhoppningsvis kommer det att bli lediga tjänster. Dels beror det på att mängden journalistik ökar:
- Även om många tidningar minskar upplaga och redaktioner bantar sina redaktioner så växer den totala mängden producerad journalistik i olika medier: tidningar, radio, tv, webben. Eftersom allt fler redaktioner köper in mer material utifrån är det många som bildar egna radio- eller tv-produktionsbolag, frilansbyråer och helt enkelt samarbetar, säger Bengt Carlsson.
Vi fick även en rundvandring i skolans lokaler och se redaktionssalarna samt Tv- och radioredaktionerna. Efteråt var det ett flertal elever som kände sig inspirerade och faktiskt ville börja på JMG.
Efter en svettig promenad i rask takt mot centralstationen återfanns alla i journalistklassen välbehållna vid femtiden på rätt tåg och med destination Halmstad.
Tack alla för en riktigt trevlig dag i Göteborg!
OBS! Ta en titt på Therese Sivertsviks blogg (MPH07), där hon bloggat om studieresan. Där finns även bilder från besöken.
Detta inlägg kommer att kompletteras med bilder inom kort....just nu (18:22) drar min utsvultna ettåriga dotter mig i armen och skriker ursinnigt, så det är bara att lyda som småbarnsförälder...
/Martin
måndag 2 november 2009
Nytt Wallraffande
Nu har han gjort det igen! Günter Wallraff, den legendariske tyske journalisten, har använt sin väl beprövade "under cover"-journalistik för att utklädd och sminkad till somalier berätta om hur det är att utsättas för vardagsrasismen i Tyskland. Intressant.... och skrämmande att rasismen yttrar sig så snabbt och omedelbart mot Wallraff. Wallraff möter sedan i efterhand de som agerat rasistiskt mot honom och har terapeutiska samtal. Det skulle vara intressant att se hur dessa personer reagerar när de konfronteras med Wallraff och ska bearbeta sitt eget handlande.
Se honom berätta mer i Agenda:
Se honom berätta mer i Agenda:
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)