fredag 1 oktober 2010

Gatubarn i Kenya och visdomsord

Markus Imberg, som arbetat med gatubarn i Kenya, besökte LBS i onsdags och gav en smärtsam men ändå hoppfull inblick i situationen för de som lever på gatan i Nairobi, en av världens farligaste städer.


Eleverna i journalistprofilerna fick från Markus både konkreta förklaringar till problemets orsaker och fungerande lösningar. En lösning är projektet Fanaka, där man arbetar med idrott och diskussioner för att stärka karaktären och hjälpa gatubarnen att bryta med gamla vanor och livet på gatan.

- Vi jobbar med karaktären, den är väldigt viktig. Din karaktär avgör vem du är, vem du är avgör vad du ser, vad du ser avgör vad du gör, säger Markus Imberg.

Markus är en man som gärna vill visa kontrasterna i världen och menar att många i Sverige tror sig veta bäst och därmed inte öppna sig för att förstå människor i andra delar av världen. Här i Sverige är det mycket fokus på materiell status och karriär. Han uppmanade därför eleverna att fundera kring vilka de är... inte vad de har materiellt. 

- Om du är vad du har och vad du har går förlorat - vem är du då?

Efter föreläsningen, filmvisning (Markus har gjort en dokumentärfilm om arbetet med gatubarnen) och frågestund satt Markus ner tillsammans med journalisteleverna i trean och coachade dem i deras projektarbete, med målet att åka på volontärarbete i Ecuador.


Här följer ett bildspel från föreläsningen samt några av Markus egna bilder från projektet. Mer info om Fanaka-projektet finns på denna webbsida: http://chrisckenya.org/


Inga kommentarer: