onsdag 2 september 2009

Psykbryt i konsten och journalistik

Ta en titt på LBS-kollegan Knutssons Informations- och designblogg, som tar upp domen för Anna Odell, konstfackstudenten som fejkade psykos och självmordsförsök i syfte att skildra bristerna i den svenska psykvården.

I intervju med Kulturnyheterna berättar hon att för att kunna skapa debatt i ett demokratiskt samhälle kan det vara tvunget ibland att röra sig i olaglighetens gränsland. Hon menar att konst liksom journalistik kan fungera som en plattform för att synliggöra och debattera problem i samhället. Frågan är absolut intressant - hur långt kan man gå för att avslöja brister och väcka debatt? Och debatt har hon onekligen väckt genom sitt agerande.

En tungviktare i journalistsammanhang - Günter Wallraff - undersökte missförhållanden i samhället genom att anta en annan identitet och skriva reportage om det han upplevde. Han namngav därigenom en journalistisk metod: att wallraffa. Bland annat skrev han på 70-talet in sig själv på en psykvårdsklinik för att kunna berätta om förhållandena där (Reportaget finns i boken "13 icke önskvärda reportage").

I branschtidningen Journalisten försvaras Odells agerande av ett flertal skribenter: se "Nominera Anna Odell till Stora journalistpriset" och "Frikänn Odell".

Se intervjun med Anna Odell i Kulturnytt här nedan. Snacket om journalstik kommer ca 04:40 in i samtalet.



1 kommentar:

Martin Knutsson sa...

Kul att journalisterna visar intresse för händelsen :]

Jösses vad cool den där LIX-kalkylatorn du länkar till är förresten!