tisdag 21 december 2010

Julpaus och pepparkakor

Efter en intensiv och rolig termin blir det dags att ta en paus och slappna av lite.... julgran, glögg, skidåkning etc.

Som avslutning i journalistprofilen blev det fika och planering samt diskussioner kring vårens arbete. Jag tycker att vi hittade många intressanta ämnen att fördjupa oss i efter nyår.

Årets tävling i bygge av pepparkakshus vanns (givetvis) av min mentorsklass SPH10, journalistettorna! De stod ut från mängden av byggnader genom att skapa en tomtekarusell, ett livets hjul beprytt med kristyr och nonstopkarameller.


Jag önskar alla en riktig God Jul och ett Gott Nytt År!
/Martin

måndag 13 december 2010

Inspiration - ny skoltidning på LBS

Chefredaktör Julia Zryd är nöjd med första numret.
Det är med glädje och stolthet som jag presenterar det första numret av nya skoltidningen Inspiration. Den nya skoltidningsredaktionen skapades tidigare höstas och består mestadels av elever i ettan, men den är öppen för alla som vill bidra med text, bild och layout.

- Vi har skrivit om sånt som intresserar oss och sånt som vi tror att folk vill läsa om. En blandning av många olika ämnen. Vi upplever att det gick bättre än vi trodde från början. Alla har jobbat på jättebra! Det blev många sena kvällar nu inför tryckningen, säger chefredaktör Julia Zryd.

Redaktionen har jobbat kreativt och målmedvetet för att få färdigt första numret innan jul. Tidningen innehåller en bra mix av nöje, lokala skolnyheter, mode, bildning och skönlitteratur. Inspiration kommer ut i tryckt form, men finns här att läsa som PDF.

- I nästa nummer kommer en studentkokbok som bilaga och så blir det plugg-tips och om nyårslöften. Sen ska vi försöka få tag i ett medium eller så blir det intervju med en häxa! säger Julia Zryd.

Inspiration har även anmält sig till tävlingen Lilla Journalistpriset i kategori print.

Läs och inspireras!


/Martin

torsdag 2 december 2010

Gästföreläsare: Caroline Wickmark från Lokaltidningen



Idag fick vi besök av lokalredaktören Caroline Wickmark från Lokaltidningen Halmstad, en av danska Politikens många lokala veckomagasin i gratisformat.

Hon berättare om livet som ensam reporter på redaktionen och mångsidigheten i arbetet - att hantera seriösa frågor parallellt med nöjesmaterial och lättsammare grejer. Eleverna fick många bra tips kring hur man hittar idéer till artiklar och teman. Nyckeln till det hela är att utgå från sitt eget intresse, men även fundera över vad folk vill läsa om - fånga upp "snackisarna".



En svårighet i arbetet kan vara att växla mellan det allvarliga och det lättsamma, men enligt min bedömning klarar Caroline det galant.

- Man känner sig lite schizofren ibland och man vill ju framstå som seriös, så det är en balansgång, skrattar hon.

Eftersom Lokaltidningen inte kan konkurrera i nyhetsjakten med den lokala dagstidningen Hallandsposten gäller det att hitta andra vinklar och göra sakerna intressanta på ett lite mer tidlöst sätt. Den journalistiska bilden är av enorm vikt för att gör en bra tidning.



- Man måste tänka på bilden hela vägen, det funkar inte att fundera på bilderna när texten är färdig. Bildtänkandet måste vara med från början - vilka är mina bildreportage till detta numret? säger Caroline.

Dagens besök var en utmärkt energikick inför klassens deltagande i tävlingen Lilla Journalistpriset. Med demokratiska metoder kom vi fram till klassen deltar som webbtidning. Nu återstår att bestämma ett namn och diskutera fram organisationen för redaktionen.

/Martin

tisdag 30 november 2010

Reklam för demokrati


Kan man använda reklamens metoder för att marknadsföra demokratiska värden? Just nu arbetar samhällsettorna med att göra just reklamfilm för demokrati. Tidigare under hösten har vi arbetat med Sveriges styrelseskick, haft partidebatt kring viktiga frågor och gjort en tidning om mänskliga rättigheter.

I reklamarbetet gör eleverna manus i grupper och filmar sedan utifrån storyboard. De formulerar även en beskrivning och förklaring av reklamfilmens budskap och vad de vill uppnå för effekt med gruppens film. Filmandet är nu i full gång och kreativiteten sprutar. Om några veckor är arbetet klart. Det ska bli spännande att se hur filmerna blir och hur de resonerar kring resultatet.

/Martin


fredag 26 november 2010

Stipendium på 37 500 kr till Ecuadorprojektet

Journalisttreorna har fått ett stort bidrag från Folke Bernadottes Minnesfond som stöd till deras Ecuadorprojekt. En glädjande nyhet som gör att de nu fått in nästan halva summan för gruppens resa.

Stolta elever ur SHH08: Christoffer, Lovisa, Amanda, Malin, Johanna, Hanna och Björn.

Projekt Ecuador drivs av en grupp engagerade elever som läser Samhäll Journalistik i årskurs 3 på LBS i Halmstad. Deras mål är att i slutet av vårterminen 2011 åka till Ecuador och ägna sig åt volontärarbete, vilket innebär att återplantera regnskog och undervisa i engelska, men även möta landets kultur och människor.

Själva projektet är ett ämnesöverskridande arbete mellan de tre kurserna Samhällskunskap C, Textkommunikation B och C. Mer konkret går det ut på att de planerar och genomför sitt projekt, gör budget, söker pengar från stiftelser, fonder och sponsorer samt på andra uppfinningsrika sätt. När de jobbar för att få resan till stånd marknadsför de sig med text och bild samtidigt som de informerar om vad som händer i deras arbete. Läs mer på deras blogg http://projektvolontar.blogspot.com/

En viktig dimension i projektet är analyser av samhälle och kultur, med fokus på Ecuador men även i jämförelse med Sverige och omvärlden. Eftersom de läser samhällsprogrammet med inriktning journalistik jämför de gällande lagar och regler samt yttrandefrihet mellan Sverige och Ecuador. Under vistelsen i Ecuador ska de skriva artiklar för att beskriva volontärarbetet och göra reportage om kulturen och samhället.

/Martin

onsdag 10 november 2010

Det närmar sig deadline

Journalisteleverna har under några veckor arbetat med att göra tidningar i grupper. Grupperna har fungerat som olika redaktioner och inom gruppen har de haft olika funktioner: skriva, göra reklam, fotografera, redigera. Tanken är att varje elev ska producera varsin text, bild, reklam och redigera varsitt uppslag i gruppens tidning. Grupperna har själva bestämt inriktning och fokus för tidningarna: musik, sport, kultur m.m och sedan gjort reportage och reklam kring detta.

Nu arbetas det in i det sista med finputsning och redigering av tidningarna. Kolla in bilderna nedan för några exempel på tidningar:

fredag 22 oktober 2010

Ta en ekologisk löprunda

Den 13 november kl. 12 kan du springa för miljön på Söndrums idrottsplats. Det är journalisttreorna som arrangerar en insamling för Ecuadorprojektet. Se affischen nedan:


Cacao i tiden

Medvetenheten kring miljö- och rättvisefrågor har ökat på senare år, vilket man kan hoppas kommer att gynna eleverna i Journalist-trean. I onsdags stod treorna i journalistprofilen på torget i Falkenberg och sålde ekologiskt och rättvisemärkta kakaoprodukter, som en del i arbetet att finansiera ett volontärarbete i Ecuador. Framöver ska de bl.a. sälja på flera marknader, genomföra modevisning och arbeta för att locka sponsorer.

Björn, Hanna, Lovisa och Lovisa redo att sälja!

Eleverna jobbar i ett ämnesöverskridande projekt med målet att åka till Ecuador och bl.a. arbeta med återplantering av regnskog. Kurserna Samhällskunskap C, Textkommunikation B och C har sammanflätats och fokuserats på skillnader och likheter mellan Sverige och Ecuador samtidigt som planering, organisering och marknadsföring av projektet uppfyller vissa kursmål.

Kolla in deras blogg Projekt Volontär.

/Martin

tisdag 19 oktober 2010

Ute i verkligheten - APU

Under denna och förra veckan har Benjamin Troff, journalistelev, varit på IFK Göteborgs informationsavdelning och skrivit matchreferat och artiklar. I övrigt har journalisteleverna fått en känsla för arbetets verklighet på bl.a. Radio Halland, TV4 Halland och Smålänningen.

Kolla in några av Benjamins texter:

http://www.ifkgoteborg.se/Nyheter/2010/Oktober/BP-statistik-vi-uppskattar/


http://www.ifkgoteborg.se/Nyheter/2010/Oktober/Traningsrapport-fran-Skatas/


http://www.matchplus.se/?p=27802

fredag 1 oktober 2010

Pendlarträff och matlagning

Igårkväll samlades hungriga elever som pendlar eller bor inackorderade i Halmstad för att få lite inspiration och laga mat tillsammans. Det blev en väldigt trevlig kväll med god mat, musik och bordtennis i korridoren.

Gatubarn i Kenya och visdomsord

Markus Imberg, som arbetat med gatubarn i Kenya, besökte LBS i onsdags och gav en smärtsam men ändå hoppfull inblick i situationen för de som lever på gatan i Nairobi, en av världens farligaste städer.


Eleverna i journalistprofilerna fick från Markus både konkreta förklaringar till problemets orsaker och fungerande lösningar. En lösning är projektet Fanaka, där man arbetar med idrott och diskussioner för att stärka karaktären och hjälpa gatubarnen att bryta med gamla vanor och livet på gatan.

- Vi jobbar med karaktären, den är väldigt viktig. Din karaktär avgör vem du är, vem du är avgör vad du ser, vad du ser avgör vad du gör, säger Markus Imberg.

Markus är en man som gärna vill visa kontrasterna i världen och menar att många i Sverige tror sig veta bäst och därmed inte öppna sig för att förstå människor i andra delar av världen. Här i Sverige är det mycket fokus på materiell status och karriär. Han uppmanade därför eleverna att fundera kring vilka de är... inte vad de har materiellt. 

- Om du är vad du har och vad du har går förlorat - vem är du då?

Efter föreläsningen, filmvisning (Markus har gjort en dokumentärfilm om arbetet med gatubarnen) och frågestund satt Markus ner tillsammans med journalisteleverna i trean och coachade dem i deras projektarbete, med målet att åka på volontärarbete i Ecuador.


Här följer ett bildspel från föreläsningen samt några av Markus egna bilder från projektet. Mer info om Fanaka-projektet finns på denna webbsida: http://chrisckenya.org/


onsdag 29 september 2010

Besök på bokmässan i fredags

Jag och några kollegor gjorde ett besök på bokmässan i Göteborg i fredags. Vi passade på att inspireras och kolla in utbudet. Jag lät även kameran gå för att fånga några kända ansikten.


torsdag 16 september 2010

Besök i valstugorna inför debatten

På samhällslektionen passade vi på att traska in till Stora Torg i Halmstad och besöka valstugorna. Eleverna frågade ut de olika partierna om åsikter och argument i olika frågor inför sin partidebatt nästa vecka. Stämningen var lika strålande som vädret och jag och Hansson firade med varsin korv. Väl tillbaka på skolan uppstod en politisk spontan debatt-battle mellan några av eleverna, vilket gladde mig enormt som samhällslärare. I övrigt har det varit ett bra engagemang i förberedelserna inför den kommande debatten.

onsdag 15 september 2010

Högt valdeltagande på skolval på LBS Halmstad!

Valdeltagandet var på topp när det var skolval på LBS i Halmstad. Hela 89 procent av eleverna röstade. Största partier blev Moderaterna och Socialdemokraterna. Varken Alliansen eller de Röd-gröna fick dock egen majoritet och både KD och Centerpartiet hamnade under 4-procentsspärren. Sverigedemokraterna däremot tog sig in med bred marginal. Noteras kan även att det var en väldigt hög andel blanka röster. Resultatet får diskuteras vidare på samhällslektionerna.

Så här fördelades rösterna:

Moderaterna 19.9 %
Socialdemokraterna 17,8 %
Miljöpartiet 15,7 %
Sverigedemokraterna 11,4 %
Vänsterpartiet 7,6 %
Folkpartiet 5,9 %
Centerpartiet 3,4 %
Piratpartiet 2,9 %
Kristdemokraterna 1,3 %
Kalle Anka-partiet 0,4 %
Callebokraterna 0,4 %

Blanka 12,3 %
Ogiltiga 0,4 %


tisdag 14 september 2010

Rösta i skolvalet på onsdag

Nu på onsdag är det skolval på LBS i Halmstad! Under för- och eftermiddagen är vallokalen (sal 12) öppen:
9-12 och 13-15. Passa på att rösta och ta ställning i valet på skolnivå. Resultatet rapporteras in till Skolval 2010 och kommer att presenteras på valnatten den 19 september.


Om du inte vet vad du ska rösta på kan du hitta valguider, valkompasser och partitester på de flesta större nyhetsmedier, som ofta har temasidor för valet 2010. Här är några av temasidorna:


Dagens Nyheter

Svenska Dagbladet

Sveriges Radio

Sveriges Television

Fokus

Aftonbladet

Expressen

Hallandsposten


Gör din röst hörd!

/Martin

torsdag 9 september 2010

Valhumor i slutspurten

Vi jobbar i Samhällskunskap A med de politiska partierna och förbereder en debatt. Varför inte inspireras av satir och komik kring våra kära politiker.

Det förekommer lite uppfriskande politikerkomik i dessa sprudlande valtider. Här är ett axplock:

Henrik Dorsin gör väldigt fyndiga musikaliska porträtt på partiledarna i samband med partiledarutfrågningarna i SVT. Ikväll är det dags för Miljöpartiet.




Eller kolla in Moderaternas historia ur programmet Elfte timmen på SVT.





UR:s Valturnén är kanske inte tänkt att vara lika rolig, men deras låtar funkar ändå ganska bra för att få bilder av partiernas politiska kärna (de har gjort låtar på alla riksdagspartierna):

torsdag 2 september 2010

Känslans medium - Radion!

I onsdags gjorde vi ett trevligt och underhållande studiebesök på Radio Halland vid Lilla Torg i Halmstad. Kanalchefen Tomas Gustafsson gjorde det klart och tydligt för alla att radion är känslans medium. Eleverna i Journalistprofilen och Fördjupningen i journalistik verkade trivas och var intresserade under rundvisningen. Som f.d. radioreporter på just Radio Halland är det ju alltid trevligt att återvända till sin gamla arbetsplats.

Tomas Gustafsson underhåller och berättar med inlevelse om SR Halland


Vi besöker Göran Wiland i studion mitt i en inspelning av ett radioprogram


   
Göran Wiland med sitt program "Yuppie - 80-talet är tillbaka"

De stora rullbandspelarnas tid är över....
Greppa micken!

Journalistprofilens elever presenterar varandra



Gå in på Journalistprofilens elev-blogg, där de nu presenterar varandra. På bloggen kommer de att publicera sina arbeten så håll utkik efter spännande alster framöver!

Årets grupp i journalistprofilen känns som en bra blandning av folk och arbetet har kommit igång bra med första uppgiften - att göra en miljöskildring i bild och text, som ska redigeras som tidningsuppslag i InDesign. I nästa vecka kommer ni att kunna se elevernas olika uppslag på journalistprofilen.blogspot.com.

/Martin

tisdag 31 augusti 2010

Det var bättre förr...

Ganska ofta går det att höra den slitna frasen "det var bättre förr...." och ivriga påpekanden om hur slarviga yngre personer är. Enligt min åsikt handlar det oftast om att bekräfta sin egen världsbild. Äldre har i alla tider har förfasat sig över ungdomens förfall. Minsta tecken på att man har rätt tas som en garanti för att ens uppfattning stämmer.

Nu har tyska och amerikanska forskare undersökt vilka typer av nyheter äldre och yngre personer gillar. Det visade sig att äldre personer tycker om negativa nyheter om yngre personer. Därigenom får de äldre ett bättre självförtroende, anser forskarna. Yngre personer däremot gillade att läsa positiva artiklar om yngre personer. (Se artikel ur DN: Äldre gillar dåliga nyheter om yngre)

Det kanske är så... att den positiva drivkraften och inspirationen finns i början av livet och sedan ersätts med ett självbelåtet gnällande på andras misstag. Detta beteende blir dock problematiskt i kombination med mediernas nyhetsvärdering, där det negativa övervärderas. Det som bryter av mot det normala får mycket nyhetsutrymme och det innebär att de äldre som gillar dåliga nyheter om yngre får en gravt skev världsbild.

Men de är kanske å andra sidan väldigt nöjda med sig själva? Jag tror att vi alla letar efter saker som bekräftar vår bild av omvärlden, det är ett naturligt sätt att hantera livet. Frågan är om det blir en sann bild av livet...

Det kan vara människans nedärvda uråldriga överlevnadsstrategi som har fått en modern tappning i nyhetsvärderingen. Då handlade det om att lägga det negativa på minnet: var de farliga djuren finns, var det är farligt att korsa älven, var någon gått ner sig i våtmarken, vilka bär som är giftiga etc. Vi fortsätter att fungera likadant och lägger det negativa på minnet, för att klara oss och undvika faror. Nyhetsförmedlarna gör ekonomisk vinst på att locka läsare, som enligt logiken föredrar spektakulära nyheter, ofta negativa sådana. Självklart hade stenåldersfrämlingen som berättade senaste nytt från omvärlden också ett intresse i sin egen popularitet och överlevnad. Men nyhetsfloden brusar öronbedövande i dagens samhälle och är ibland svår att undvika. Men det var nog ändå inte bättre förr....

fredag 27 augusti 2010

Vinn 15 000 kronor i Lilla Augustpriset



För dig som gillar att skriva! Skynda skynda och skriv klart!

Om du är mellan 16 och 20 år och vill skicka in ditt reportage, din novell, diktsvit, essä eller debattinlägg till Lilla Augustpriset så kan du vinna 15 000 kronor. Senast 9:e september kan du skicka in din text.

Din text får vara högst 10 A4 sidor (22 500 tecken inkl. blanksteg)

Låt fantasin brusa fram!

/Martin

torsdag 26 augusti 2010

Start för Journalistprofilen 2010-2011

Nu har årets nya journalistprofil dragit igång i kurserna Textkommunikation A och Samhällskunskap B. Vi har diskuterat igenom kursmålen och tagit tempen lite på vad de är nyfikna på att göra. Det visade sig att många ville arbeta i mindre grupper som redaktioner och göra papperstidning - och då har de kommit till helt rätt plats! Mänskliga experiment var också intressant och vi kom överens om att arbeta mer med detta kring filmerna Die Welle och Das Experiment.

Idag intervjuade eleverna varandra och dessa intervjuer kommer att dyka upp på deras blogg journalistprofilen.blogspot.com. Tanken är att elevernas arbeten fortlöpande ska publiceras på den bloggen, så håll ögonen öppna!

Första uppdraget har också delats ut - att i text och bild göra en miljöskildring, som sedan ska publiceras på ovan nämnda blogg.

Är ni nyfikna på hur de ser ut, de nya eleverna i journalistprofilen? Så här ser de ut (genom en fönsterruta):

Så här ivriga är journalisteleverna på att ge sig ut och beskriva världen

/Martin

måndag 23 augusti 2010

Ny klass nytt år - välkomna SPH10!

Nu har det gått en vecka av lära-känna, teambuilding och blankettfylleri med de nya ettorna på skolan. Själv har jag blivit KLF för en väldigt trevlig klass - SPH10, de nya journalisteleverna. Som ni ser på bilden här så vet de precis varför de är här! Imorgon har de äldre eleverna nollning med nya eleverna och på onsdag börjar undervisningen enligt schemat.

Taggade till tusen - morgondagens reportrar!
Vi får hoppas att vädret tillåter uteaktiviteter imorgon på nollningen.


Ha det!

/Martin

torsdag 12 augusti 2010

Nu är det dags igen! Ny termin nalkas...

Hansson är redo för fullt ös som vanligt...

Full fart i arbetsrummet! Ja, då var det snart dags att öppna skolan för en ny kull elever. Efter en hel sommar med drickande av riktigt kaffe blev det ett känslosamt återseende av den gamla kaffeautomaten i caféet :-) Efter pappaledigheten återvänder jag med en annan syn på världen (delvis min dotters) till arbetet och det känns skönt. För min del blir det också spännande att bli KLF för en ny klass och ser mycket fram emot detta! 

Det kliar i skrivarfingrarna...
Nu är lärarna och personalen igång med att förbereda med allt från kursplanering till möblering av lokalerna. Det blir lite nyheter här och där detta läsår både i kurser och på skolan i övrigt. Det är mycket som ska fixas i ordning innan skolstart och det är kul att träffa kollegorna igen.

Björn fixar till "hyllan" på andra våningen.
Fredrik och Dennis slappnar av i sofforna.

måndag 3 maj 2010

Paus för pappledighet

Journalistbloggen för LBS i Halmstad tar en paus eftersom jag är pappaledig fram till i augusti.

Njut av våren och sommaren allihopa!

Mvh Martin

tisdag 23 februari 2010

Politikerhumor på Youtube!

Vem har sagt att politik måste vara tråkigt? Det finns gott om grodor och lustiga situationer på Youtube. Kolla här t.ex. när Vänsterpartiets Lars Ohly visar fingret i riks-TV:



Fler lustigheter finns exempelvis här i en artikel från DN.

För övrigt har jag varit dundersjuk i lite mer än en vecka och därför varit borta från jobbet ....och från vasaloppsträningen! Nu är det mindre än två veckor kvar till loppet och först nu kan jag börja småträna igen. Det blir till att köra ordentligt med den mentala vallan istället. Däremot har jag kunnat titta många timmar på duktiga skidåkare från svenska landslaget - grymt jobbat hittills!

Till sist vill jag tipsa de politikhungriga eleverna att det finns bra sammanfattningar kring valet 2010 på följande temasidor:

DN:s temasida.

SR:s temasida.

Mycket nöje och ha det så kul på sportlovet!

Klart slut

/Martin

torsdag 4 februari 2010

Mobilfria dagen och politsk debatt

Onsdagen vecka 5 var det mobilfri dag på LBS i Halmstad, som en del av temaveckan kring sociala medier - se mer på temabloggen. Vi får väl se hur abstinensen yttrar sig bland eleverna allt eftersom dagen lider. Hur beroende är man egentligen av att veta vad polaren gör just nu eller vad som händer till kvällen? Kanske är det möjligheten att ta reda på allt du kan tänka dig som är beroendet? En mer utförlig rapport kring dagen kommer på elevernas skoltidning Demos.

På Samhäll B-lektionern har det blossat upp ett intresse för politik i samband med att valrörelsen dragit igång. Många vet inte vad de ska rösta på i höstens riksdagsval och känner sig frågande till vad som egentligen är de viktiga ämnena inom politiken och i valrörelsen. Som samhällslärare blir jag naturligtvis glad över detta intresse.

Vi såg därför tillsammans partiledardebatten från söndagens Agenda på SVT. Efteråt ansåg eleverna att vänsterblocket framstod som lugnare och mer samlade, samtidigt som de var svävande och gav få konkreta besked. Alliansen gav mer handgripliga besked men bedömdes som mer ettrig och konfliktinriktad, vilket enligt eleverna gav ett sämre intryck.

Som i alla debatter förekom vissa faktamissar och felaktigheter, som när statsministern sa 100 000 fel på antalet sysselsatta. Hur man än bedömer debatten blir den en bra utgångspunkt för att fördjupa sig i partiernas åsikter i olika frågor.

Klassen delas nu upp i grupper, som utforskar olika riksdagspartiers åsikter i några viktiga frågor (arbetsmarknad, skatter, kärnkraft, integration, integritet/Ipred). Eftersom det just nu är temavecka sociala medier på LBS i Halmstad arbetade klassen med att kartlägga hur de olika partierna arbetar med exempelvis Facebook, youtube och twitter för att nå ut till sina eventuella väljare. Slutsatsen var att de flesta partierna var ganska duktiga på att använda social medier - se temaveckobloggen för mer info.

Målet med grupparbetet kring politiken är att ha en politisk debatt i duellform mellan några utvalda partier. Debatten kommer att äga rum onsdagen efter sportlovet.

torsdag 21 januari 2010

Jordbävningsbörjan

Just nu känns det futtigt att skriva om något annat än den hemska situationen i Haiti, en fruktansvärd katastrof av en art som man aldrig riktigt kommer att kunna förstå. I kaoset efter naturkatastrofen drabbas civilbefolkningen av fler konsekvenser - förstörd infrastruktur, brist på mat, vatten, oroligheter och våld. Som relativt nybliven småbarnspappa (vår dotter är 1,5 år ca) blir man lätt än mer känslosam än tidigare när man ser bilder och nyheter från det hela. Plötsligt känns det väldigt futtigt att klaga över bristen på sömn då dottern grinar på natten.

Situationen är som sagt fruktansvärd, men ibland kan katastrofer vara början på någonting nytt - en möjlighet att skapa enhet och förändringsvilja i landet. Dessvärre verkar inte experterna spå någon ljus framtid för Haiti just nu - se artikel i tidningen Fokus. Landets regering har i princip upphört att fungera och FN uppger att de tappat kontrollen över landet (ca 200 FN-medarbetare dog i katastrofen). Se mer information på SVT:s temasida om situationen. USA rycker in på klassiskt manér med militär och allt men verkar ha en fungerande dialog med FN om hur biståndet ska hanteras.

Hemma på skolan
På en mer lokal nivå här på LBS Halmstad har ju vårterminen satt igång och med den kurserna i journalistprofilen med tidningsredigering och Demosredaktionen igen. Jag hoppas snart kunna lägga upp exempel på elevernas personporträtt. Vi har även haft fina och givande diskussioner kring begrepp som rättvisa, frihet och makt den senaste veckan.

I onsdags väckte Fredrik Hären lite känslor och även ett stort intresse med sin provocerande föreläsning från Kunskapens dag 2007: hans budskap är att de så kallade U-länderna håller på att springa förbi oss i utveckling, eftersom de har fortsatt att utvecklat medan vi i västvärlden mer rullat på i tron att vi varit "färdigutvecklade". Säga vad man vill, men han har många intressanta poänger - se själva (del 1 av 5 klipp från youtube):