Några "regler" finns det däremot som kan vara värda att följa för att få sin text läst. I journalistik handlar det mycket om att "sälja" sin text, att få läsaren intresserad av att läsa just din text.
- Agna betet. Tänk igenom innan du börjar skriva vilken vinkel du ska ha på din text. När du vinklar texten väljer du att beskriva ämnet ur en viss synvinkel. Du lägger ut en krok som läsaren ska nappa på. Det handlar alltså om vad du vill lyfta fram som det viktigaste. Om du belyser ämnet från alla håll i början av texten blir det så mångordigt och spretande att få personer blir intresserade av att läsa din text. Om du däremot lyfter fram det som känns mest spännande blir det lättare att locka läsaren. Allt för hårdvinklade texter kan däremot göra att texten skapar en skev bild av verkligheten. Det är viktigt att vinkeln har täckning i textens innehåll.
- Tydligt och intressant. Använd en kort och tydlig, intresseväckande rubrik, följd av en ingress som är rakt på sak, sammanfattar det viktigaste och fångar läsaren. En ingress bör sällan vara längre än 3-4 meningar lång. I nyhetstexter bör ingressen vara rak, enkel och svara på frågorna vad, var, när, vem. Frågan hur kan vara svår att få plats med och frågan varför får vänta till själva artikeltexten (om det ens är möjligt att svara på). Ytterligare frågor som är intressanta att ge svar på i artikeltexten är vilka blir konsekvenserna och vilka berörs? I reportage, som kan vara mer konstnärliga, behöver inte ingressen sammanfatta innehållet. Det kan räcka med att väcka intresse, t.ex. genom att skapa stämning.
- Den röda tråden. Själva texten som följer efter rubrik och ingress bör följa den röda tråden, d.v.s. vara logiskt och tydligt strukturerad, så att läsaren hela tiden sporras att läsa vidare. För att göra texten mer spännande: variera meningslängden, varva pratminus (när den intervjuade uttalar sig) och berättande text. Gör texten tydlig för läsaren med genomtänkta styckeindelningar. Försök göra texten levande genom miljöbeskrivningar, om det lämpar sig. Om det är en nyhetstext kan det vara bra att använda det begränsade textutrymmet så ekonomiskt som möjligt: sålla bort all onödig information, behåll det viktigaste.
- Knåda degen. Att skriva artiklar är som att baka bröd. Du måste ha rätt ingredienser och knåda ihop degen, som sedan får jäsa. Men för att det ska bli ett aptitligt bröd måste du knåda degen fler gånger och låta degen jäsa ännu mer innan du kan grädda brödet i ugnen. Alltså: när du skrivit din text är det dags att bearbeta den. Lämna gärna texten till någon annan för genomläsning. Skriv ut texten, läs igenom den och fundera: Stämmer vinkeln med innehållet? Väcker texten frågor som den inte besvarar? Följer texten den röda tråden? Är rubrik och ingress intressanta? Finns det stavningsfel eller syftningsfel? Är det rätt namn och källor i texten? Stämmer slutet överens med resten av texten? Saknas det någon information? Finns det för mycket information?
- Våga ändra texten. Ta en paus och gör något helt annat för att kunna fokusera igen. Ta dig sedan an texten igen och våga förändra den för att förbättra den. Texten är inte helig! Även om du har lagt ner mycket tid på din text så spelar det ingen roll, om texten är dålig. Om ingressen inte är bra - ta bort den och skriv om den! Om texten känns livlös och inte är vad du hade tänkt - börja om från början.
- Döda dina älsklingar! Trots att du kämpat med research och intervju måste du inte redovisa allt detta arbete i din text. Ibland låser man sig tyvärr fast vid fakta eller citat som man gillar själv, men som egentligen inte passar i artikeln. Våga döda dina älsklingar!
Lycka till!!!
För mer tips om journalistiskt skrivande:
GP:s skrivarskola:
http://www.pluggad.net/skrivarskolan/index.asp
Tidningen i skolan beskriver utförligt skrivarbetet när det gäller olika typer av texter:
http://tidningeniskolan.se/lop.jsp?c1=1662&c2=1666&c3=1667
Mediaföretaget Pley Text & Design serverar friska skrivtips:
http://www.pley.se/tips/tips.shtm
Webbpennan ger tips om skrivandet för webben:
http://www.webbpennan.com/text/skriv.asp